Monday 27 October 2014

Ευρωπαϊκή επίσκεψη μελέτης με τίτλο «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους νέους»


Αρχική ανάρτηση: 19/12/2013 http://www.cyc.org.cy/site-article-461-3-gr.php


Ακολουθεί άρθρο που ετοίμασε η Αθανασία Κωνσταντίνου, μέλος της Ομάδας Youth Ambassadors του ΣυΝΚ για τις εμπειρίες της από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή επίσκεψη μελέτης του ΣυΝΚ υπό τον τίτλο «The Effects of Financial Crisis on Youth» (7-11/12/13). Πληροφορίες ΕΔΩ.
------------------------------------------------------------------------




Ευρωπαϊκή επίσκεψη μελέτης με τίτλο «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους νέους»


Οι Συμμετέχοντες του προγράμματος κατά την ενημερωτική επίσκεψη στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία.

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη μελέτης με τίτλο «Οι επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης στους νέους» που οργανώθηκε από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 7-11 Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή 15 νέων από τις χώρες: Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι νέοι συζήτησαν τις επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης στη νέα γενιά και μοιράστηκαν εμπειρίες όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση στην χώρα τους.

Εκτός αυτού, εισηγήθηκαν τρόπους αντιμετώπισης της νεανικής ανεργίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, υποδεικνύοντας παράλληλα καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν με επιτυχία.

Αξιόλογο να αναφερθεί είναι πως οι Ευρωπαίοι συμμετέχοντες υπέδειξαν ως παράδειγμα καλής πρακτικής το έγγραφο πολιτικής του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου το οποίο έχει σταλεί σε αρμόδιους φορείς της ΕΕ και προτείνει τρόπους για αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας σε Κύπρο και Ευρώπη. ( Έγγραφο πολιτικής ΣΥΝΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων: bit.ly/1bLlztM )

Στα πλαίσια της επίσκεψης μελέτης έγιναν παρουσιάσεις από:
  • Υπουργείο Εργασίας
  • Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου
  • Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινους Δυναμικού (ΑΝΑΔ)
  • Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου
  • Αντιπροσωπεία της ΕΕ


Η επίσκεψη μελέτης πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκστρατείας του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου κατά της ανεργίας των νέων με τίτλο «Ενεργός Άνεργος Νέος» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Youth in Action.

Μπορείτε να βρείτε σχετικό φωτογραφικό υλικό στο: on.fb.me/1j1cXFK

Πιο κάτω οι συμμετέχοντες μοιράζονται τις εμπειρίες τους:



Lidia Zabala, Vice-President of Communications, AIESEC Spain

During the event "The effect of Financial Crisis on Youth" I gained a wider perspective on youth unemployment, I learned how other countries address this topic and how youth initiatives are bringing solutions. I highly recommend this experience.

Κωνσταντίνα Ζαντήρα, Απόφοιτη Νομικής, Κύπρος

Η περίοδος που διανύουμε αποτελεί κλειδί συντρεχουσών ρυθμιστικών αλλαγών και αναπροσαρμογών για τον κυπριακό και ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Έχοντας την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις των ιδίων των εμπλεκόμενων φορέων μέσα από σειρά παρουσιάσεων, ακολούθησε ως προστιθέμενη αξία η διενέργεια εποικοδομητικών συζητήσεων και αναλύσεων των προσφερόμενων μέτρων-σχεδίων. Το ζητούμενο πλέον είναι η αναβάθμιση του ρόλου των ΜΚΟ και η θεσμική αναγνώριση του ρόλου της νεολαίας ώστε να αποτελέσει διακριτό μέρος των συζητήσεων για τα παρόντα και μελλοντικά μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Mάριος Φιλίππου, Μέλος της ομάδας Youth Ambassadors και εκπαιδευτών του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

Το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου διοργάνωσε επιτυχώς την Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική επίσκεψη υπό το γενικό τίτλο “Ο Αντίκτυπος της Οικονομικής Κρίσης στους Νέους”.

15 νέοι οι οποίοι εκπροσωπούσαν τα εθνικά Συμβούλια Νεολαίας του ευρωπαϊκού νότου (Ελλάδας, Κύπρου, Ισπανίας, Πορτογαλίας) είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από πρώτο χέρι μέσω σχετικών παρουσιάσεων, τα σχέδια και προγράμματα τα οποία εφαρμόζονται στην χώρα μας από διάφορα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα/υπηρεσίες, αναφορικά με το φλέγων θέμα της ανεργίας και ιδιαίτερα σε σχέση με τους νέους. Παράλληλα μέσω του προγράμματος ,τους δόθηκε η ευκαιρία όπως ανταλλάξουν εμπειρίες, κακές και καλές πρακτικές από την χώρα καταγωγής τους, σχετικά με τα όσα άπτονται του αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης στους νέους.

Σαράντης Μιχαλόπουλος, Δημοσιογράφος, Eλλάδα

Σχετικά με τo ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εγγύηση για τους νέους» ο Σαράντης Μιχαλόπουλος αναφέρει:

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα επωφεληθούν από το εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν υποβάλει εθνικό σχέδιο δράσης για την υλοποίηση της Εγγύησης για τους Νέους μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου. Όπως έγινε και στην Κύπρο, το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας της Ελλάδας (ΕΣΥΝ) ζητά διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση με τη συμπερίληψη ποικίλων κοινωνικών εταίρων για την κατάρτιση του ελληνικού σχεδίου δράσης», τόνισε ο Σαράντης Μιχαλόπουλος.

«Μη ορθή υλοποίηση αυτής της τεράστιας ευκαιρίας, όσο λίγη και εάν τελικά είναι δεδομένης της κατάστασης, συνιστά πολιτική αυτοκτονία. Δεν πρέπει να περιοριστεί σε ανούσια stage και σεμινάρια […] πρέπει να γίνει ουσιαστική υλοποίηση που θα έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας, έστω και μακροπρόθεσμο»

Tweet us:



No comments:

Post a Comment