Wednesday 5 November 2014

Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Nεολαία 2014 στη Σρι Λάνκα

Αρχική ανάρτηση 19/05/2014 στό http://www.cyc.org.cy/site-article-560-3-gr.php

Ακολουθεί άρθρο της Κατερίνας Γαβριηλίδου, μέλος της Ομάδας Youth Ambassadors σχετικά με τη συμμετοχή της στό Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Nεολαία 2014 στη Σρι Λάνκα.
------------------------------------------------------

Aνακήρυξη Κολόμπο για τη Νεολαία
“Mainstreaming Youth in the Post-2015 Development Agenda” 


Τής Κατερίνας Γαβριηλίδου


Μεταξύ 6-10 Μάιου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα το Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Nεολαία 2014 όπου συγκεντρώθηκαν Υπουργοί Νεολαίας, νεαροί ηγέτες, οργανισμοί νεολαίας και εκπρόσωποι ΜΚΟ. Σκοπός της συνάντησης ήταν η διερεύνηση τρόπων ενσωμάτωσης των νέων στην Ατζέντα ανάπτυξης μετά το 2015 (Post-2015 Development Agenda), στα πλαίσια του Παγκόσμιου Προγράμματος Δράσης για τη Νεολαία. Το αποτέλεσμα του συνεδρίου είχαν συνεπακόλουθο την Ανακήρυξη Κολόμπο για την Νεολαία.

Κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα καλωσόρισε νέους από όλο τον κόσμο και τόνισε την δυνατότητα τους να προσφέρουν πολλά στην σημερινή κοινωνία. Υπογράμμισε ακόμη ότι αυτός ο αιώνας ανήκει στου νέους, και ότι είναι ο αιώνας της γνώσης. Επίσης, ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα ανέφερε ότι οι νέοι θα πρέπει να τιμούν την χώρα από την οποία προέρχονται και να την θεωρούν ως κάτι το ιερό. 


Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους νεαρούς συμμετέχοντες να λάβουν μέρος σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης πάνω σε θέματα όπως η εξάλειψη της φτώχιας, η ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, η πλήρης απασχόληση και η επιχειρηματικότητα, η ισότητα των φύλων, τα δικαιώματα των νέων και την ενεργό συμμετοχή των νέων. Ο κάθε συμμετέχοντας είχε το δικαίωμα επιλογής και συμμετοχής σε δύο θεματικές ομάδες στις οποίες μπορούσε να προσφέρει τις ιδέες του και να περάσει τις συστάσεις που επιθυμούσε ανάλογα με τις πολιτικές νεολαίας της χώρας του.


Κατά τη διάρκεια του πάνελ με θέμα την Περιεκτική Συμμετοχή των Νέων σε όλα τα Επίπεδα, η Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Βουλγαρίας μίλησε για τις μεγάλες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης πάνω στις πολιτικές νεολαίας και για το γεγονός ότι η περιεκτική συμμετοχή των νέων οδηγεί στην άμεση δημοκρατία. Επιπρόσθετα, στο ίδιο πάνελ έγινε αναφορά από εκπρόσωπο του Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στην αναγκαιότητα να εισαχθεί μάθημα νεανικής επιχειρηματικότητας στα σχολεία. Τέλος, αναφέρθηκε ότι οι νέοι θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά ως συνεταίροι και όχι ως αριθμοί, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουν στην κοινωνία μέσω του εθελοντισμού.



Παράλληλα, στο πάνελ για την Πλήρη Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα εντοπίστηκε αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που έχουν οι νέοι άνθρωποι μετά την αποφοίτηση και των δεξιοτήτων που ζητούν οι εργοδότες από αυτούς. Επίσης, τονίστηκε η αναγκαιότητα της νεανικής επιχειρηματικότητας ως μέτρο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως, καθώς και η ανάγκη στήριξης αυτού του έργου από τις κυβερνήσεις της κάθε χώρας. Συγκεκριμένα, χρειάζεται οι κυβερνήσεις να στηρίζουν πρωτοβουλίες νεανικής επιχειρηματικότητας προσφέροντας χρηματική βοήθεια και άλλη στήριξη σε νέους επιχειρηματίες. Σημαντικότερα, θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης των νέων που θεωρούν την επιχειρηματικότητα ως μια μη σταθερή δουλειά. Στο ίδιο πάνελ έγινε ακόμη εκτενής συζήτηση γύρω από το θέμα των δεξιοτήτων τεχνολογίας (ICT skills) τα οποία είναι πηγή καινοτομίας και ζητούνται ευρέως από τους εργοδότες σήμερα. 

Μετά το τέλος των συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, οι εκπρόσωποι κάθε χώρας μπορούσαν να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις τύπου Ηνωμένων Εθνών ούτως ώστε να εκδοθεί το κοινό έγγραφο πολιτικής για την νεολαία γνωστό ως Ανακήρυξη Κολόμπο για την Νεολαία. Το έγγραφο αυτό αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι εθνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές, πολιτικές και κοινωνικό-οικονομικές διαφορές των νέων ανθρώπων τους επέτρεψαν να συνεισφέρουν θετικά στην διαμόρφωση, εκτέλεση και εκτίμηση δράσεων για στρατηγικές ανάπτυξης μέσω της δημιουργικότητας και ικανότητας τους για καινοτομία. Έτσι, η Ανακήρυξη Νεολαίας του Κολόμπο κρίνει ότι η συμμετοχή των νέων στην ανάπτυξη σε κοινοτικό, τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο θα έπρεπε να είναι βασικός πυλώνας σε τωρινά και μελλοντικά πλαίσια ανάπτυξης.

Την Κύπρο εκπροσώπησε η Κατερίνα Γαβριηλίδου* η οποία ηγήθηκε συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης στα θέματα της ενεργής συμμετοχής των νέων σε όλα τα επίπεδα και στο πάνελ για την πλήρη απασχόληση και επιχειρηματικότητα. Μερικές από τις ιδέες της Κατερίνας Γαβριηλίδου πέρασαν ως συστάσεις στην Ανακήρυξη Νεολαίας του Κολόμπο αφού έλαβαν την απαραίτητη στήριξη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πιο συγκεκριμένα, η Κατερίνα υποστήριξε το θέμα της προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης δεξιοτήτων ως ένα τρόπο να επιτευχθεί η βιώσιμη οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των φορέων που είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση και των φορέων εργοδότησης ούτως ώστε να εφοδιάζουν τους νέους με τις δεξιότητες που χρειάζονται στην αγορά εργασίας. Η Κατερίνα Γαβριηλίδου εισηγήθηκε ακόμη όπως βελτιωθεί η ένταξη των νέων στις δημοκρατικές διαδικασίες και επίσημες αποστολές σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνή επίπεδο και να ενισχυθεί η στήριξη σε εθελοντικά προγράμματα. 

* Η Κατερίνα Γαβριηλίδου κατέχει μεταπτυχιακό στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το London School of Economics (LSE) και πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του Lancaster στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει κάνει πρακτική άσκηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και έχει γράψει άρθρα και εκθέσεις σε επιστημονικά περιοδικά όπως το Oxford Philosophical Society Review. Η Κατερίνα είναι Πρέσβειρα Νεολαίας του προγράμματος Youth Ambassadors for Structured Dialogue του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.

No comments:

Post a Comment