Thursday 6 November 2014

Συνέντευξη με τον Γιάννο Βάκη, Επικεφαλή Διοργανωτή του 1ου Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Κύπρου

12/05/2014
Ακολουθεί συνέντευξη του κ Γιάννου Βάκη, Επικεφαλή Διοργανωτή του 1ου Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Κύπρου σχετικά με την διοργάνωση της εν λόγω πρωτοβουλίας στην Κύπρο. 
________________________________


Αθανασία Κωνσταντίνου
Της Αθανασίας Κωνσταντίνου, μέλος Ομάδας Youth Ambassadors

Συνέντευξη με τον Γιάννο Βάκη, Επικεφαλή Διοργανωτή του 1ου Φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Κύπρου


«Έχω συνειδητοποιήσει πως εμείς, οι νέοι, δεν είμαστε πολύ μικροί για να κάνουμε κάποια θετική αλλαγή, αλλά είμαστε πολύ μικροί για να καθόμαστε αδρανείς και να μην εμπλεκόμαστε στα πράγματα που μας επηρεάζουν.»

Tι είναι το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων; Ποίος είναι ο ρόλος και ποιοί οι στόχοι του; 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων (ΕΚΝ) είναι ένα μη-κομματικό και ανεξάρτητο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες του νέου ευρωπαίου πολίτη. Ενθαρρύνει την ανεξάρτητη σκέψη και την κοινωνικο-πολιτική πρωτοβουλία στους νέους και διευκολύνει την εκμάθηση σημαντικών κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων. 

Σήμερα, το ΕΚΝ είναι μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πλατφόρμες για πολιτικό διάλογο, διαπολιτισμικές συναντήσεις και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ νέων στην Ευρώπη. Το ΕΚΝ αποτελείται από ένα δίκτυο 36 Ευρωπαϊκών σωματείων και οργανώσεων στα οποία συμμετέχουν χιλιάδες νέοι επι εθελοντικής βάσης . Το σύνολο του δικτύου διοργανώνει περίπου 350 εκδηλώσεις κάθε χρόνο και μόνο κατά το 2013 έχουν εμπλακεί πέραν των 27.000 νέων!

Το ΕΚΝ βρίσκεται υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μartin Schulz , όπως και του Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ . Thorbjørn Jagland.

Γιάννο εσύ πως έχεις εμπλακεί στο ΕΚΝ; Ποιά είναι η εμπειρία σου με τον οργανισμό ;

Έλαβα μέρος στο ΕΚΝ το για πρώτη φορά το 2009, κατά τη διάρκεια του 3ου Εθνικού Συνεδρίου του ΕΚΝ Κύπρου ως μέλος της αντιπροσωπείας του σχολείου μου . Είχα την τύχη να επιλεγώ για να εκπροσωπήσω την Κύπρο στο εξωτερικό σε ένα από τα 3 Διεθνή Συνέδρια που λαμβάνουν χώρα κάθε χρονιά . Από τότε, έχω ταξιδέψει ανα την Ευρώπη σε διάφορα συνέδρια, είχα ενδιαφέρουσες και έντονες συζητήσεις , συνάντησα εξαιρετικούς ανθρώπους και έκανα πολλούς φίλους. Το ΕΚΝ με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι παντού υπάρχουν νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται ενεργά στις κοινωνίες τους , που πιστεύουν ότι μπορούν να συμβάλουν θετικά στα κοινά και που αγωνίζονται για να το καταφέρουν. Έχω συνειδητοποιήσει πως εμείς, οι νέοι, δεν είμαστε πολύ μικροί για να κάνουμε κάποια θετική αλλαγή, αλλά είμαστε πολύ μικροί για να καθόμαστε αδρανείς και να μην εμπλεκόμαστε στα πράγματα που μας επηρεάζουν.

Τι εμπειρίες μπορούν να κερδίσουν οι νέοι λαμβάνοντας μέρος στο 1ο Φόρουμ του ΕΚΝ Κύπρου που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούλιο στη Λευκωσία;


Λαμβάνοντας υπόψη την δική μου εμπειρία, πιστεύω ότι ο κάθε συμμετέχων έχει πολλά να κερδίσει: Γνώσεις όσον αφορά επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα και επικοινωνιακές δεξιότητες καθώς και εμπειρίες ομιλίας σε μεγάλο ακροατήριο. Ανάπτυξη της δυνατότητας συνεργασίας λόγο του ότι κάθε ένα ψήφισμα του ΕΚΝ είναι η κοινή προσπάθεια και συμφωνία μιας ολόκληρης επιτροπής και όχι ενός ξεχωριστού ατόμου . Ως εκ τούτου, υπάρχουν πολλά οφέλη για την προσωπική ανάπτυξη του κάθε συμμετέχοντα τόσο σε ακαδημαϊκό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. 

Μέχρι τώρα, τα Εθνικά Συνέδρια του ΕΚΝ (από το 2006) απευθύνονταν μόνο σε μαθητές λυκείου και είναι ακριβώς για αυτόν τον λόγο που διοργανώνουμε φέτος για πρώτη φορά το Φόρουμ Νεολαίας. Σκοπός του είναι να δώσει την ευκαιρία συμμετοχής σε συνέδριο του ΕΚΝ σε όσους δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να τη βιώσουν μέσω των σχολείων τους . Επιπλέον το συνέδριο αυτό θα μπορεί να γίνει το διαβατήριο νέων κύπριων σε ένα από τα μεγαλύτερα νεανικά δίκτυα στην Ευρώπη και το εισιτήριο τους σε πολλά άλλα συνέδρια του ΕΚΝ στο εξωτερικό! 

Σε τι διαφέρει το ΕΚΝ από άλλους παρόμοιους οργανισμούς; 

Όσον αφορά τις συζητήσεις, οι σύνεδροι είναι ελεύθεροι να στηρίξουν τις προσωπικές τους απόψεις, ως σύγχρονοι ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις διαδικασίες άλλων οργανώσεων όπου οι σύνεδροι αναγκάζονται να υποδυθούν ρόλους και σενάρια που τους καθορίζονται για σκοπούς της συζήτησης. Ως επακόλουθο, το ΕΚΝ επικεντρώνεται σε πραγματικά θέματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή νεολαία και τα ψηφίσματα των Διεθνών Συνεδρίων του ΕΚΝ καταλήγουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου αυτά λαμβάνονται υπόψη. Επιπλέον, στο ΕΚΝ η διαδικασία που ακολουθείται είναι μοναδική. 

Γιάννο μπορείς να μας περιγράψεις λίγο τη διαδικασία για το συνέδριο; 

Κάθε συνέδριο ξεκινά με Teambuilding κατά το οποίο οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες-επιτροπές και παίζουν διάφορα παιχνίδια σχεδιασμένα για να διδάξουν στα μέλη πώς να επικοινωνούν μεταξύ τους και να λειτουργούν καλύτερα σαν σύνολο . Μέσα στο πλαίσιο της ομάδας , οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν τη δυναμική της ομάδας με επιταχυνόμενο τρόπο, που τους προετοιμάζει να συζητήσουν χωρίς αναστολές και να βρουν κοινά σημεία συμφωνίας προκειμένου να επιτευχθεί συναίνεση.

Το δεύτερο μέρος του συνέδριου είναι το Committee Work δηλαδή διαβουλεύσεις επιτροπών και προετοιμασία ενός ψηφίσματος (resolution), που αποτελεί σχέδιο λύσης το οποίο η κάθε επιτροπή προτείνει στο πρόβλημα που της ανατέθηκε. Σε αντίθεση με άλλα συνέδρια το ψήφισμα είναι αποτέλεσμα των κοινών αποφάσεων όλων των μελών της επιτροπής, κάτι που προωθεί τη συνεργασία και τον συμβιβασμό.

Στη συνέχεια πάμε στη Γενική Συνέλευση (General Assembly), όπου όλες οι επιτροπές έρχονται μαζί για να παρουσιάσουν, να υποστηρίξουν, να αντιπαραβάλουν και να συζητήσουν τα ψηφίσματα. Η διαδικασία είναι η ίδια που ακολουθείται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Τι θα συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα του 1ου Φόρουμ Νεολαίας; 


Κατά το διήμερο αυτό θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες όπως αναφέρθηκαν προηγουμένως και επίσης θα συμπεριλάβει ένα εργαστήριο για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων και θα δοθούν οδηγίες για τον τρόπο υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή σε συνέδρια στο εξωτερικό. 

Ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων; 


Οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν την αγγλική ή γαλλική γλώσσα (επίσημες γλώσσες των συνεδρίων) και θα επιλεγούν με βάση το περιεχόμενο της αίτησης τους την οποία μπορούν να βρουν στο δικτυακό μας τόπο: http://www.eypcyprus.com/2014/04/26/1st-youth-summit-of-eyp-cyprus/ 

Η επιτροπή επιλογής απαρτίζεται από τον πρόεδρο του συνεδρίου , τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής του ΕΚΝ Κύπρου και τον Επικεφαλή Διοργανωτή του συνεδρίου. Ψάχνουμε για νέους με υψηλά κίνητρα και έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική και τα επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα. 

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 18η Μαΐου. 

Γιάννο κλείνοντας τη συζήτηση μας, ποιά προτροπή δίνεις στους νέους για να συμμετέχουν στο 1ο Φόρουμ Νεολαίας; 

Πιστεύω πως δεν θα ήμουν το ίδιο άτομο που είμαι σήμερα εάν δεν ήταν το ΕΚΝ. Προτρέπω τον κάθε νέο Κύπριο να αρπάξει αυτή την μοναδική ευκαιρία, να λάβει δηλαδή μέρος στο 1ο Φόρουμ Νεολαίας του ΕΚΝ Κύπρου, να ενταχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα νέων της Ευρώπης και να ξεκινήσει μέσω του 1ου Φόρουμ Νεολαίας μια διαδρομή που μπορεί πραγματικά να του αλλάξει τη ζωή!

No comments:

Post a Comment